Palestina viu una situació política i social molt complexa. D'una banda, la divisió entre les principals faccions polítiques, Fatah i Hamas, debilita la unitat necessària per fer front als reptes externs i aconseguir un acord de pau sostenible. Aquesta divisió interna, sumada a la contínua ocupació israeliana, crea una realitat difícil per als palestins. Les condicions de vida sota l'ocupació i la manca de perspectives de futur fomenten un sentiment de desesperança, especialment entre els joves. Aquesta frustració sovint es transforma en extremisme, la qual cosa complica encara més la situació.
Lurdes Vidal Bertran, directora de l'Àrea de Món Àrab i Islàmic a l'IEMed, destaca la importància de la reconciliació entre Fatah i Hamas. Segons ella, només un front unit pot fer avançar Palestina cap a la pau i la justícia. Aquesta unitat és essencial per enfortir la posició dels palestins en les negociacions internacionals i per fer front a les polítiques d'ocupació.
Per altra banda, Cristina Mas, periodista especialitzada en l'àmbit del Mediterrani i el Pròxim Orient, subratlla la necessitat de millorar la cobertura mediàtica sobre Palestina. Sovint, els mitjans de comunicació no reflecteixen la complexitat del conflicte, la qual cosa contribueix a una percepció esbiaixada. Mas insisteix en la importància de proporcionar informació més profunda i contextualitzada per fomentar una comprensió pública més acurada de la situació.
En definitiva, el futur de Palestina depèn de la capacitat dels seus líders polítics per unir-se i de l'esforç de la comunitat internacional per pressionar per una solució justa. És crucial treballar per la reconciliació interna i promoure un discurs més inclusiu i respectuós amb la diversitat del poble palestí. Només així es podrà avançar cap a un futur de pau i justícia per a Palestina.
En la propera trobada de GARBA tindrem l'oportunitat d'escoltar les dues expertes.
Cristina Mas
Cristina Mas, llicenciada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra i en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona, és una periodista especialitzada en l'àmbit de la Mediterrània i del Pròxim Orient.
Periodista i redactora al diari Ara des de l'any 2010, la seva trajectòria professional inclou la cobertura de les revoltes àrabs del 2011 i diversos conflictes a Israel-Palestina, el Marroc, Algèria, Tunísia, Grècia, Turquia, el Líban, Palestina i el Mediterrani central. Recentment ha cobert també la gueraa d'Ucraïna.
Ha guanyat diversos premis, entre els quals la Medalla d'or (2018) i la de plata (2019) a la Cobertura Informativa Multimèdia d'Actualitat als premis ÑH per la seva cobertura informativa d'actualitat.
Cristina Mas ha participat en diversos debats i seminaris, com "Rússia-Ucraïna: l'ordre mundial en crisi" i "Islam i política en un món global" al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
En aquests enllaços podeu trobar alguns dels articles al diari Ara i aquí algunes de les seves intervencions al programa de Versió RAC1.
Lurdes Vidal
Lurdes Vidal Bertran és una destacada experta en el món àrab i islàmic. Actualment, ha estat directora de l'Àrea de Món Àrab i Islàmic a l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i també redactora en cap de la revista Afkar/Ideas.
Els seus àmbits de recerca inclouen l'islam polític, les dinàmiques sociopolítiques en el món àrab i els fenòmens d'extremisme violent.
Lurdes Vidal és llicenciada en Traducció i Interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i ha cursat estudis de doctorat en Relacions Internacionals a la mateixa universitat. A més de la seva tasca investigadora, és professora de política àrab a la Universitat Ramon Llull Blanquerna, la Universitat de Barcelona i l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI). També és coordinadora científica dels projectes H2020 CONNEKT i MAGIC, centrats en l'extremisme i la islamofòbia de gènere respectivament.
En el seu rol acadèmic i de divulgació, Lurdes Vidal participa en diversos mitjans de comunicació, conferències acadèmiques i fòrums internacionals. La seva tasca inclou l'anàlisi crítica de les polítiques migratòries i la promoció d'un discurs públic més inclusiu i respectuós amb la diversitat del món musulmà a Europa.
En aquest link podeu trobar algunes de les seves col.laboracions al diari Ara i aquí la seva participació a El Suplement de 3cat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada