25 de gen. 2017

UN AGRAMUNTÍ AL CAPDAVANT DE LA INNOVACIÓ TECNOLÒGICA EN SALUT


La innovació tecnològica al servei de la salut

Millorar la qualitat de vida de persones amb mobilitat reduïda és un repte de la societat actual. Aquesta afectació de la mobilitat pot venir donada per causes molt diverses. Per exemple, lesió medul·lar, accident cerebrovascular (ictus), paràlisi cerebral infantil, o esclerosi múltiple, entre d’altres. Aquestes patologies condueixen a una pèrdua significativa d’independència, i tenen associat un risc elevat de desenvolupar altres malalties secundàries que poden ser perilloses per a la salut. Tot això comporta uns costos elevats tant pera la persona i la seva família, com per al conjunt de la societat.

Actualment,els tractaments per a la rehabilitació d’aquests pacients es basen en observacions subjectives a partir de l’experiència dels professionals de la salut. En aquesta ponència es presenta com l’anàlisi i simulació per ordinador del moviment humà es pot utilitzar per al disseny de tractaments i dispositius robòtics de rehabilitació personalitzats.




En concret, es presenten tres projectes que desenvolupa actualment el Grup de Recerca en Enginyeria Biomecànica (BIOMEC) de la UPC. El primer té per objectiu el disseny d’un exosquelet robòtic d’extremitat inferior per assistir la marxa de lesionats medul·lars que es desplacen en cadira de rodes. El segon analitza la marxa de nens i nenes que han patit un ictus i utilitzen un dispositiu de feedback auditiu per millorar la seva rehabilitació. Finalment, es presenta un projecte que consisteix en comparar el moviment capturat al laboratori de pacients operats amb dues tècniques quirúrgiques diferents d’artroplàstia total de maluc (pròtesi de maluc).



Enllaços:         http://biomec.upc.edu
                        http://www.creb.upc.edu



JOSEP M FONT LLAGUNES




Josep Maria Font Llagunes és professor del Departament d’Enginyeria Mecànica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). A més, dirigeix el Grup de Recerca en Enginyeria Biomecànica (BIOMEC), que forma part del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica de la UPC. Des de 2013, és també Sotsdirector Cap d’Estudis de Postgrau de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), on s’ocupa de les titulacions de màster i de la recerca de l’Escola. Actualment, és coordinador de la matèria Tecnologia Industrial per a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU).

En Josep Maria va rebre els títols d’Enginyeria Industrial i de Màster en Enginyeria Biomèdica per la UPC els anys 2002 i 2004, respectivament. L’any 2007 va obtenir el títol de Doctor (cum laude) en Enginyeria Mecànica per la Universitat de Girona. Després d’aquest període, va dur a terme una estada postdoctoral d’un any al Centre for Intelligent Machines de la Universitat McGill a Mont-real, Canadà. Posteriorment va tornar a Catalunya i, des d’aleshores, coordina el grup de recerca BIOMEC i fa docència a la UPC. Imparteix classes de Mecànica (Grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials), Biomecànica, i Sistemes i Equips Biomèdics (Màster en Enginyeria Industrial i Màster en Enginyeria Biomèdica).

Des de 2009 en Josep Maria ha liderat diferents projectes de recerca competitius i contractes amb empreses en les àrees de la biomecànica del moviment humà,la robòtica i la neurorehabilitació. Ha publicat 30 articles en revistes científiques, més de 90 articles en congressos, 1 llibre i 4 capítols de llibre.També ha dirigit 3 tesis doctorals, i actualment n’està dirigint 5 més. L’any 2015 va ser l’organitzador de l’ECCOMAS ThematicConference on Multibody Dynamics, un congrés internacional que va tenir lloc a Barcelona.També ha participat activament en comitès organitzadors de diferents congressos internacionals en els àmbits de la biomecànica i la neurorehabilitació.


Actualment, és vicepresident del Capítol Nacional de la Societat Europea de Biomecànica (ESB) i és membre del “TechnicalCommittee for Multibody Dynamics” de la Federació Internacional per a la Promoció de la Ciència de Màquines i Mecanismes (IFToMM). En Josep Maria també ha actuat com a avaluador de projectes de recerca d’àmbit nacional (Espanya i Bèlgica) i de projectes europeus. En la seva recerca col·labora amb la Universitat McGill (Canadà), la Universitat de Florida (Estats Units) i la Universitat Tècnica de Darmstadt (Alemanya).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada