19 de nov. 2024

RESILIÈNCIA I FINANCES, PER JOSEP CASTELLÀ I DIEGO TORRES

Josep Castellà Escolà (1965)

Josep Castellà Escolà és un economista amb una àmplia trajectòria en l'àmbit de la consultoria empresarial i la gestió financera. Es va llicenciar en Ciències Econòmiques i Empresarials per ESADE, on també va cursar un MBA, uns anys després va Llicenciar-se per ADE a la UPC  Posteriorment, va realitzar estudis de doctorat en Societat de la Informació i el Coneixement a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). 

Després de treballar en diverses empreses com BNP-Paribas, i altres multinacionals, l'any 2004, va fundar FOCUS PARTNERS, una consultoria especialitzada en Finançament, Operacions Corporatives i de M&A així com la reestructuració i reflotament d'empreses, on exerceix com a director. La seva tasca se centra en l'assessorament a empreses en situació crítica, gestionant aspectes com la diagnosi empresarial, el finançament, la planificació estratègica i la gestió del factor humà en processos de canvi.

Des del seu despatx també s’ha treballat en projectes de Creixement empresarial i la incorporació a la Cotització a la “Borsa” de mercats Financers com BME Growth, Alternext, etc...

Ha col·laborat durant més de 15 anys en entitats com PIMEC i Cambra de Comerç de Barcelona com a responsable del Servei de Finançament Empresarial i Fundador de la Comissió de Finançament empresarial, liderant els equips d’actuació en aquest àmbit sobre més de 10.000 PIMES, i també amb altres Institucions rellevants. Ha participat com a ponent en diversos esdeveniments, com l’Advanced Manufacturing Barcelona, compartint la seva experiència en consultoria i gestió empresarial. A més, ha col·laborat en la redacció de materials educatius, com la guia d'aprenentatge sobre planificació estratègica publicada per la UOC, i altres articles com el publicat a la Universitat de Wisconsin-Madison sobre Finançament Empresarial de les PIMES catalanes al “Journal of Small Business and Entrepreneurship Development als EUA.

La seva trajectòria es caracteritza per la combinació de coneixements acadèmics sòlids i una àmplia experiència pràctica en la gestió empresarial, especialment en contextos de crisi i reestructuració.  Actualment, combina la seva activitat professional també com a Membre de Diversos Consells d’Administració d’empreses familiars i cotitzades.


Diego Torres Pérez (1965)

Diego Torres Pérez és un economista amb una sòlida formació acadèmica i una destacada trajectòria professional en consultoria estratègica i docència. Es va llicenciar en Ciències Econòmiques i Empresarials a ESADE, on també va completar un MBA i un doctorat en Ciències de la Gestió. Va ampliar la seva formació amb estudis de postgrau a les universitats de Berkeley i Stanford, als Estats Units.

Ha desenvolupat la seva carrera en institucions destacades com:

- Arthur Andersen & Co.**, com a consultor especialitzat en auditoria i consultoria empresarial.

- Hewlett-Packard (HP)**, on va ser gestor de projectes en la implementació de solucions tecnològiques.

- ESADE, com a professor associat al Departament de Política i Empresa durant més de dotze anys, impartint cursos d’estratègia empresarial i gestió.

També ha treballat com a consultor i formador en estratègia per a diverses empreses i organitzacions, desenvolupant plans d’integració empresarial i gestionant esdeveniments esportius de gran escala.Entre les seves publicacions destaquen:

Estudio sobre los factores clave de éxito de las grandes empresas de servicio españolas.

El arte de integrar.

El compromiso con los stakeholders.

Major Sport Events as Opportunity for Development of Cities.

Cómo elaborar un plan estratégico.

El Plan de Empresa. 50 reflexiones sobre estrategia.

La seva experiència combina coneixements acadèmics i pràctics, destacant en estratègia corporativa i gestió d’esdeveniments.


La resiliència financera: clau per a la sostenibilitat empresarial

Resiliencia financiera, qué es y cómo afrontarla en este nuevo año | El ...

En un entorn econòmic cada vegada més volàtil i incert, la capacitat de les empreses per adaptar-se i superar les adversitats ha esdevingut imprescindible per garantir la seva supervivència i prosperitat. La resiliència financera no només consisteix a resistir les sacsejades econòmiques, sinó també a identificar oportunitats enmig del caos i innovar per avançar. Aquesta habilitat es defineix com la capacitat d'una organització per mantenir la seva estabilitat financera enfront d’esdeveniments adversos, adaptant-se amb rapidesa i recuperant-se de manera efectiva. Això permet a les empreses no només mantenir-se a flotació durant les crisis, sinó també emergir-ne més fortes i competitives.

Aquest procés no és molt diferent del que hem de fer com a humans. En la vida personal, ens enfrontem a reptes constants: pèrdues, canvis inesperats, moments d’incertesa. Igual que les empreses, la nostra capacitat per adaptar-nos i aprendre de les dificultats és clau per avançar. Diversifiquem les nostres fonts d’energia emocional i suport, igual que les empreses diversifiquen els seus ingressos. Gestionem els nostres recursos personals —temps, energia, finances— per estar preparats per a imprevistos. I, sobretot, fomentem la nostra pròpia capacitat d’innovació, explorant noves maneres de resoldre problemes i créixer com a individus.

Les empreses que excel·leixen en resiliència financera tenen una cosa en comú: una cultura oberta al canvi, al creixement i a l’aprenentatge continu. Això també és aplicable a les persones. Aquells que es mostren oberts a reinventar-se, a buscar noves solucions i a desenvolupar-se constantment, troben en cada dificultat una oportunitat per créixer.

Aquest paral·lelisme entre la resiliència empresarial i la personal no és casual. En ambdós casos, el secret per prosperar en entorns difícils rau en la proactivitat, la preparació i la capacitat d’adaptació. Aquesta adaptabilitat no només garanteix la supervivència, sinó que es converteix en un trampolí cap a noves oportunitats i un èxit sostingut.


Si voleu aprofundir en com les empreses poden aplicar aquests principis per superar les crisis i aprofitar les oportunitats, us convidem a assistir a la conferència Resiliència i Finances: Pensament estratègic i supervivència a l’empresa. Josep Castellà i Diego Torres, dos referents en economia i gestió estratègica, compartiran les seves experiències i coneixements per ajudar les empreses i, per què no, també les persones, a prosperar en un món en constant canvi. Ens veiem el 23 de novembre a les 20.00 h a l’Espai Guinovart d’Agramunt. No hi falteu!

Podreu recuperar la xerrada al nostre canal: www.youtube.com/@lagarbacultural