18 de maig 2022

GEOPOLÍTICA A LA MEDITERRÀNIA, per Lurdes Vidal Bertran

Un dels esdeveniments geopolítics més notables dels darrers anys és el retorn de la multipolaritat al Mediterrani. Un desinterés creixent per part dels EUA de configurar la dinàmica mediterrània i la incapacitat de la UE d'omplir-ne el buit han creat un espai que inevitablement ocuparan altres potències.
Les revolucions de la Primavera Àrab van representar un punt d'inflexió en la unilateralitat nord-americana en la Mediterrània. Turquia ha enfortit la seva presència en la zona i altres participants no mediterranis han guanyat preponderància. És el cas de Rússia i de la Xina. Aquestes dues superpotències són cada vegada més essencials en la configuració de la dinàmica de la conca.
També els països del Golf han incrementat la seva presència, principalment a través de la influència econòmica. Tanmateix, per a aquests, aquesta ària també s'ha convertit en una zona on han exportat les seves escissions polítiques i ideològiques internes.
Tots aquests moviments alteren l'equació de la seguretat mediterrània i han desencadenat una sèrie de tendències notables, però preocupants, sobretot si les mirem des de Brussel.les: una militarització contínua de la conca, una major competència per la influència econòmica de la UE sobre els països veïns i l'augment de poders autoritaris que promouen models de govern alternatius. Tots aquests factors contribuiran a ampliar encara més les fissures estructurals que caracteritzen el Mediterrani, un mar que massa sovint és unit només en el mite i la retòrica, però polaritzat i fragmentat en la seva tràgica realitat quotidiana.

Font: 


LURDES VIDAL 


Nascuda a Ponts el 1974, Lurdes Vidal és llicenciada en Traducció i Interpretació per la UAB amb estudis de doctorat en Relacions Internacionals per la mateixa universitat.
És redactora en cap de la revista Afkar / Ideas i és professora a la UB, a l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI), a l'Institut Europeu de la Mediterrània i a la Universitat Blanquerna - Ramon Lull.
Estudiosa de l'islam, la política i els corrents socioculturals del món àrab. Volia aprendre àrab i per això va anar a viure a Síria. Estades també a Tunísia i a Egipte l'han ajudat a convertir-se en una gran coneixedera de la conca mediterrània. 

En aquest link podeu veure i escoltar una conversa a tres bandes entre Lurdes Vidal, Jean - Pierre Filiu i Cristina Mas sobre la situació actual de l'islamisme.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada